Američka košarkašica Britni Grajner zamenjena za trgovca oružjem Viktora Buta

VAŠINGTON – SAD i Rusija zamenili su danas košarkašicu Britni Grajner koja je bila u zatvoru u Rusiji za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, koji je 12 godina proveo u američkom zatvoru.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je Grajner razmenjena za Buta na aerodromu u Abu Dabiju, prenele su ruske agencije.

Američki predsednik Džozef Bajden na Tviteru je napisao da je Grajner „bezbedna, u avionu, na putu kući“, preneo je Rojters.

Predsednik Međunarodnog komiteta za ljudska prava u Rusiji Ivan Melnikov rekao je da Viktor But trenutno leti za Rusiju i uskoro će sleteti u svoju domovinu, prenosi TAS S.

„Prema podacima kojima raspolažem, But je zamenjen za košarkašicu Britni Grajner i sada je na letu za Rusiju. Uskoro će sleteti na rusko tlo“, rekao je Melnikov.

Grajner, koja je dva puta osvojila zlatne olimpijske medalje, je 17. februara na moskovskom aerodromu uhapšena zbog posedovanja ulja kanabisa u prtljagu, koje je zabranjeno u Rusiji.

Osuđena je 4. avgusta na devet godina zatvora.

But je 2012. godine osuđen na 25 godina zatvora u SAD zbog optužbi za zaveru za ubijanje Amerikanaca, nabavku i izvoz protivvazdušnih projektila i pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar