Američka vojska priprema vojnu operaciju u Persijskom zalivu

Amerika priprema vojnu operaciju pod nazivom „Čuvar“ koja ima za cilj da se osigura bezbedna plovidba morskim putevima Bliskog istoka, navodi se u saopštenju američke centralne komande u koji je Sputnjik imao uvid.

„Centralna komanda SAD priprema međunarodnu morsku operaciju „Čuvar“, kako bi se pojačao nadzor i bezbednost na ključnim vodenim putevima na Bliskom istoku i osigurala sloboda plovidbe nakon nedavnih događaja u regionu Persijskog zaliva“, navodi se u saopštenju komande.

Cilj operacije je da se „osigura bezbedan prolaz i smanji napetost u međunarodnim vodama po celom Arapskom zalivu, Ormuskom moreuzu, moreuzu Bab el Mandeb i Omanskom moreuzu“.

Kako je saopštila Centralna komanda, SAD će koordinirati svoje akcije sa saveznicima u okviru operacije „Čuvar“, kako bi se osigurala sloboda plovidbe u regionu i zaštite najvažniji morski putevi“.

Operacija u Persijskom zalivu je počela da se priprema u trenutku kada je iranski Korpus čuvara islamske revolucije zaplenio britanski tanker zbog kršenja međunarodnih normi. Kasnije je vršilac dužnosti šefa Pentagona Ričard Spenser odobrio prebacivanje vojnog kontingenta u Saudijsku Arabiju radi „zaštite interesa SAD“ u bliskoističnom regionu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Persijski zalivtankervojna intervencija
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • AA ( americki alah)

    i naravno, sve uz regularnu odluku UN. Svemirski marsal na delu.

  • Dario

    Ne mogu Amerikanci dugo da izdrže bez rata, upadnu u apstinencijalnu krizu.