Američka vojska u Južnoj Koreji raspoređuje 24 „Apača“

Sjedinjene Američke Države planiraju da rasporede 24 „Boingova“ napadačka helikoptera AH-64 „Apač“ u bazu u Južnoj Koreji do početka februara, da bi pomogle Seulu da se suprotstavi pretnjama Pjongjanga, navode lokalni mediji.

Sva 24 helikoptera biće raspoređena u Kemp Hamfrizu, kada se završe građevinski radovi u bazi u oktobru, izjavio je komandant divizije američkog Ministarstva odbrane Kim Sung Min. „Bataljon helikoptera ’Apača‘ biće stacioniran u Kamp Hemfrizu, a deo jedinice biće privremeno raspoređen u vazduhoplovnu bazu Suvon dok se ne završi nova pista za parkiranje letelica u Hemfrizu“, rekao je pukovnik američke armije Rob Mening na brifingu u južnokorejskom Ministarstvu odbrane, prenosi novinska agencija „Jonhap“.

Prema navodima agencije, snage Sjedinjenih Američkih Država u Koreji (USFK) i Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštili su da će helikopteri zameniti nekoliko desetina helikoptera za posmatranje i izviđanje Bel OH-58 Kiova, koji su trenutno u službi USFK na Korejskom poluostrvu. Američka strana naglasila je svoju posvećenost obezbeđivanju Južne Koreje i jačanje zajedničke odbrane.

„Rotaciono raspoređivanje helikoptera ’Apač‘ je demonstracija snažne volje SAD u sprovođenju svojih bezbednosnih obaveza i značajno će ojačati kombinovane oružane snage i mogućnosti ROK-US“, rekao je Mening.

„Apač“ je helikopter konstruisan da preživi teške napade i naoružan je oružjem koje može da nanese ogromnu štetu kopnenim snagama. Konstruisan je da radi i danju i noću, kao i u uslovima lošeg vremena i slabe vidljivosti.

Situacija na Korejskom poluostrvu postala je napetija poslednjih meseci, dok Severna Koreja pojačava svoje balističke raketne i nuklearne probe, a Sjedinjene Američke Države ojačavaju svoje vojno prisustvo u Južnoj Koreji.

U julu su se Seul i Vašington dogovorili da razmeste protivraketni sistem THAAD u Južnoj Koreji. Sistem THAAD konstruisan je za presretanje balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa u terminaloj dolaznoj fazi.

Ovaj potez susedne Kina i Rusija kritikovale su kao neprikladan i nerazuman postupak koji može da utiče na interese drugih zemalja.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

helikopter Apačjuzna korejaSeverna Koreja
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Krompir

    Smiješni su ovi APAČI..Kad su bili u Albaniji,da bi ih koristili za vrijeme NATO bombardovanja C:Gore..Naši avioni su poleteli iz Golubovaca aerodruma,te kanjonom Morače nevidljivo i brzo krenuli prema njima i izviše Prokletija iznenada udarili po njima Dva APAČa su tada pogođena.Ostali više nijesu smjeli da lete..O tome Natovci nijesu pričali da im se ne smije Svijet..da su ih dva naša jurišna Galeba oborili!! Neverovatno ali istinito..Neka se Severna Koreja ne plaši njih..Zastarela im tehnika!!!