Američka vojska zabrinuta zbog ruskog S-400

Odluka Rusije da u svojoj bazi u Siriji rasporedi najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400 izaziva „značajnu zabrinutost“ za američku vojsku, saopštili su američki zvaničnici.

Neimenovani američki zvaničnik je za AFP rekao da taj sistem „predstavlja značajnu pretnju za svakog“.

„Postoji značajna zabrinutost i što se tiče vazdušnih operacija u Siriji“, naveo je taj zvaničnik.

S-400 imaju domet od oko 400 kilometara, što znači da mogu da prodru duboku u tursku teritoriju ili bi mogle da predstavljaju i potencijalnu pretnju za avione iz koalicije, predvođene SAD, navodi francuska agencija.

Moskva je najavila da će u Siriju poslati svoj najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400, nakon što su u utorak turski lovci oborili ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici. Taj sistem će biti raspoređen u bazi Hmejmim.

Baza Hmejmim se nalazi na području koje kontrolišu snage sirijske vojske, a Rusija je koristi za poletanje svojih bombardera koji idu u akciju uništenja ciljeva Islamske države u Siriji.

Sistem S-400 je uveden u upotrebu u Rusiji 2007. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

raketni sistemrusijasirija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Lister

    Zabrinuli baćo bogomi..Što nijesu jučer izleteli Turski avioni kada su Rusi gađali tik uz samu granicu Turske..PTPA..To je Američko i bilo maslo..Ali više toga nema..Još jednom ne daj bože da se dignu i pređu granicu Sirije izdajnički Turski avioni…bit će uništeni usred Turske..Od ovoga nema beganije..Turci sa ISIl trgovali naftu bagatelo..i Rusi im zasmetali..Ali znaju Turci šta ih čeka samo još jednom da se desi ovakav po njima „nesporazum“.Grčku granicu su Turci ove i prošle godine povređivali 2236 puta pa nikome ništa a ovi odmah i to izmislili da su Ruski avioni prešli granicu iza leđa kukavički,tatara ta ta!!! Pogrešno ih Ameri uče..Mogu samo sebe gore da naprave..Ne ljutite Putina ako boga znate ili vašeg Alaha vi,,,za vaše je dobro!!!