Američki mediji: Najpre posredovati između Tačija i Haradinaja

Njujork Tajms u članku posvećenom samitu o Zapadnom Balkanu navodi da nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron najpre treba da „posreduju između dvojice kosovskih lidera“.

U članku pod nazivom „Impuls za pronalaženje dogovora između Srbije i Kosova stavlja na videlo nacionalne podele“, Njujork Tajms piše da Makron i Merkel, ako žele da „imaju bilo kakvu nadu da će ublažiti napetosti između Kosova i Srbije i prekinuti zastoj u razgovorima o normalizaciji odnosa“, onda „možda prvo moraju da posreduju u drugom miru – između dva kosovska lidera“.

Tači je za Njujork Tajms negirao navode o borbi za vlast sa Haradinajem, ističući da su njih dvojica bili „drugovi“ u borbi za nezavisnost i da su „sada prijatelji“, koji, kako je naveo, imaju razlike.

„Ja sam optimista. Verujem da možemo da postignemo sporazum koji će doneti priznanje Kosova od strane Srbije, dok je premijer više skeptičan po ovom pitanju“, kaže Tači za Njujork Tajms.

Haradinaj za list kaže da je „eksperimentisanje sa granicama neustavno“ i da „ko kod ga zastupa u ime Kosova, nije u pravu“.

Takvi predlozi, smatra on, nisu u „ime Kosova“, nego, kako kaže, „u ime samo jednog čoveka – predsednika“.

„Ako se prema bilo kakvom listu papira kaže da je pristao da promeni granice, on će napustiti svoj posao“, zaključio je za Njujork Tajms Haradinaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kosovski lideriMarkonmerkelnjujork tajmsposredovanje
Komentari (0)
Dodaj komentar