Američki tužioci slučajno otkrili da su podigli optužnicu protiv Asanža

Američki tužioci slučajno su otkrili da su vlasti ove zemlje podnele tužbu protiv Džulijana Asanža zbog objavljivanja tajnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu, prenosi britanski „Independent“.

Istražitelji su se nadali da će optužnica protiv osnivača Wikileaksa ostati tajna, ali ona je postala javna zbog greške u prenošenju teksta.

Zbog samog uticaja Asanža i medijske pažnje koju privlači, u dokumentu stoji da on „više neće moći da izbegava hapšenje i izručenje.“

Ipak, vlasti negiraju da slučaj koji je objavljen ima bilo kakve veze sa gospodinom Asanžom, rekavši da se radi o dokumentima koji su još u avgustu ove godine predati sudu u saveznoj državi Virdžiniji.

Izvor blizak sudu kazao je da je prvobitno dokument trebalo da ostane tajna, ali je iz nepoznatih razloga, objavljen na službenoj stranici.

U optužnici stoji da zbog sofisticiranosti i ugleda u svetu koji uživa Asanž, nije moguće javno objaviti poternicu i optužnicu za njim, jer je on već pokazao da se može sakriti od vlasti.

Na kraju se dodaje da izbegavanje izručivanja Asanža više neće biti moguće, jer će SAD uložiti sve napore kako bi on na kraju ipak bio izručen i predat vlastima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Džulijan Asanžtužioci
Komentari (0)
Dodaj komentar