Amerikanci „prizemljili“ turske pilote

Turski piloti koji se obučavaju za letenje na lovcima F-35 na vojno-vazdušnoj bazi „Luk“ u Arizoni – više ne lete, javlja agencija Rojters, pozivajući se na predstavnika Pentagona.

Odluka je doneta u trenutku kada SAD i Turska pregovaraju o kupovini F-35, dok Vašington nagovara Ankaru da odustane od kupovine ruskih protiv-vazdušnih kompleksa S-400.

„Ministarstvo je upoznato da turski piloti više ne lete“, navodi agencija reči zvaničnog predstavnika Pentagona Majka Endrjusa.

Ranije je „Forin polisi“ napisao da šef Pentagona Patrik Šanahan upoznao svog turskog kolegu Hulusi Akaru da piloti koji se obučavaju za letove na F-35 treba na napuste državu do 31. jula.

Turska je, podsetimo, računala na stotinak novih bombardera F-35 u svom naoružanju. Oni se proizvode u okviru saradnje članica NATO-a. Turska industrija isporučivala je pojedine komponente za te avione.

Međutim, Ankara je ranije više puta izjavljivala da neće odustati od kupovine ruskih protivvazdušnih raketnih sistema. Prema uslovima dogovora, prva serija S-400 stiže već u julu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

F-35pilotis-400turska
Komentari (0)
Dodaj komentar