Amnesti zatvara kancelarije u Hongkongu iz straha od kazni

HONGKONG – Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava „Amnesti internešenal“, najavila je danas da zatvara svoje kancelarije u Hongkongu, jer je, kažu, praktično nemoguće da rade slobodno, bez straha od kazne zbog zakona o bezbednosti koji je nametnula Kina.

Andžula Mija Sing Bais, direktorka međunarodnog odbora Amnestija, rekla je da će do kraja godine zatvoriti obe kancelarije, podsećajući da je nadzor nad ovim sektorom sve oštriji i da je najmanje 35 grupa zbog novog zakona prisiljeno da prestane sa radom, preneo je Rojters.

„Zbog atmosfere represije i stalne neizvestnosti koju je kreirao zakon o nacionalnoj bezbednosti, nemoguće je znati koje aktivnosti mogu da dovedu do krivičnih sankcija“, dodala je Baisova.

Portparol Biroa za bezbednost u vladi Hongkonga rekao je da svaka osoba ili organizacija mora da poštuje zakone Hongkonga i da zakon o o bezbednosti poštuje ljudska prava.

U prošlosti, Hongkong je bio jedan od centara nevladinog sektora u Aziji jer je mnoge privlačila vladavina prava i široka autonomija ovog grada, što je bilo i zagarantovano, kada je Peking ponovo preuzeo vlast nad bivšom britanskom kolonijom, 1997. godine.

Ove godine, između ostalih, rasformirano je nekoliko sindikata, nevladinih organizacija i profesionalnih grupa, dok je deo nevladinog sektora prešao na Tajvan.

Vlasti u Hongkongu i Pekingu tvrde da zakon o nacionalnoj bezbednosti osigurava individualna prava i tvrde da su takva zakonska rešenja potrebna da bi se obezbedila stabilnost.

Po ovom zakonu, a u oblasti bezbednosti doživotnim zatvorom mogu biti sankcionisani subverzija, secesija, saradnja sa stranim snagama i terorizam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar