Ankara: UIažu se napori da se što pre pokrene izvoz žita

ANKARA – Zajednički Koordinacioni centar u Istanbulu, koji je uspostavljen nakon nedavnog dogovora o otpremanju poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, preduzima napore da se što pre pokrene izvoz ukrajinskog žita kroz Crno more, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Turske.

U tvit-objavi turskog ministarstva odbrane se kaže da Koordinacioni centar radi na uspostavljanju bezbednog transporta žitarica na svetska tržišta i izražava se očekivanje da će prvi brod sa ukrajinskiom žitaricama uskoro napustiti ukrajinske luke, navodi se u izveštaju TAS S.

Turski mediji prenose da će Tursku, Rusiju i Ukrajinu u Koordinacionom centru predstavljati vojna lica sa činom pukovnika ili generala, kao i da će Ujedinjene nacije imati svog predstavnika.

Ističe se da će kontrola bezbedne plovidbe iz tri ukrajinske luke, Odesa, Južni i Černomorsk, biti sprovođena neprekidno, 24 sata.

Prema ranijim izveštajima lokalnih medija, Koordinacioni centar je lociran u prostorijama Univerziteta turskog ministarstva odbrane u Leventu, evropskom delu Istanbula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar