Anketa: Više od trećine Jevreja se ne oseća sigurno u EU

BRISEL – Rezultati istraživanja u EU, saopšteni danas, pokazuju da je više od trećine evropskih Jevreja razmišljalo u proteklih pet godina da emigrira, jer se više ne osećaju sigurno zbog narastajućeg antisemitizma.

Anketa koja je sprovedena u 12 zemalja, u kojima živi 96 odsto evropskih Jevreja, potvrdila je da jevrejska zajednica smatra da antisemitski komentari političara, koji prolaze nekažnjeno, utiču na veću rasprostranjenost i povećanje zločina iz mržnje, prenosi Rojters.

U istraživanju, koje je sprovela Agencija EU za osnovna prava (FRA), osećaj nesigurnosti najviše je bio izražen među Jevrejima u Francuskoj, a zatim u Poljskoj, Belgiji i Nemačkoj.

Devet od 10 Jevreja u EU koji se suočavaju sa antisemitizmom na internetu, na poslu ili preko grafita na zidovima pored sinagoga, smatra da se situacija u proteklih pet godina značajno pogoršala, navedeno je u ovom istraživanju.

Od 16.395 anketiranih, 85 odsto identifikovalo je antisemitizam kao najveći politički i društveni problem, a skoro trećina je izjavila da izbegava da posećuje jevrejske događaje ili sajtove.

Međutim, 79 odsto ispitanika koji su iskusili neko nasilje, izjavilo je da to nije prijavilo nadležnim organima.

Za Evropski jevrejski kongres (EJC) ovakav podatak pokazuje da su u jevrejskoj zajednici izgubili poverenje u evropske vlade i njihovu sposobnost da zaštiti Jevreje.

Zbog toga se Jevreji, kako se ocenjuje, nalaze pred izborom da, ili emigriraju, ili da sebe izopšte iz jevrejske zajednice.

To je po rečima Moše Kantora, predsednika Evropskog jevrejskog kongresa, „neprihvatljiva dilema“.

Direktor Agencije EU za osnovna prava, Majkl Oflajerti, u predgovoru ove studije naveo je da je nemoguće ovakve stvari pretvoriti u brojke, ali „da šokantna statistika šalje jasnu poruka da više od trećine želi da ode zato što se više ne osećaju sigurno kao Jevreji“.

Evropski zaničnici su, iznoseći ove podatke, pozvali vlade zemalja EU da učine više u borbi protiv antisemitizma, a pre svega u obeležavanju i podsećanju na istoriju holokausta u kojem su nacisti ubili više od šest miliona Jevreja u Drugom svetskom ratu.
Potpredsednik Evropske komisije, Frans Timerman, rekao je danas novinarima „da nema Evrope ako se u njoj Jevreji ne osećaju sigurno“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar