Ankete: U 2020. među strankama najveći gubitnik Liga

RIM – Desničarska stranka Liga Matea Salvinija je, prema najnovijom anketama, najveći politički gubitnik u 2020. godini, ali je i dalje na prvom mestu među strankama desnog centra, piše list “Il Fato kotidijano”.

Ta stranka, nekadašnja članica vladajuće koalicije i vlade, izgubila je između šest i sedam procenata glasača.

Druga najvažnija partija desne orijentacije je “Frateli d’Italija” Đorđe Meloni koja je, prema nekim analitičarima. “još desnija”. Početkom ove godine Melonijeva je imala podršku oko 10 odsto biračkog tela, a sada bi za tu partiju glasalo između 15 i 17 odsto birača.

Od stranake leve orijentacije Demokratska je zadržala poverenje 20 odsto biračkog tela, koliko je imala i na početku 2020, a koalicioni partner u vladi Pokret pet zvezdica je ostao na 15 odsto podrške birača.

Ostale, manje stranke, imaju poverenje između tri i pet odsto birača, a rast podrške beleži i Forca Italija nekadašnjeg premijera Silvija Berluskonija, za koju bi, prema najnovijoj anketi, glasalo devet odsto birača.

Ispitivanje javnog mnenja u Italiji obavljaju demografska društva uz poštovanje preciznih naučnih kriterijuma.

Anketa o političkoj podršci partijama se smatra uspešnom ako greška u procenama nije veća od tri odsto, a tačnost predviđanja 95 odsto.

Ispitivanje se obavlja telefonom ili elektronskim putem, ili kombinacijom ova dva načina, a kompanije koje analiziraju rezultate, za taj deo posla angažuju specijalizovana društva. Anketirani građani moraju da odražavaju sastav biračkog tela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar