Antiteroristička policija EU u grčkim migrantskim kampovima

Eksperti za antiterorizam iz evropske policijske službe Europol doputovaće u Grčku do kraja meseca u pokušaju da otkriju eventualne džihadiste među migrantima u kampovima u toj zemlji, javlja danas AFP, pozivajući se na neimenovan izvor u grčkoj policiji.

Raspoređivanje agenata Europola deo je „stalne saradnje između grčkih vlasti, njihovih evropskih kolega i Europola“ otkako je Grčku pogodio masovan priliv izbeglica i migranata 2015. godine, dodao je isti izvor.

Tim Europola, koji će obuhvatiti i grčke policajce, imaće zadatak da identifikuje pojedince koji su možda u procesu radikalizacije, navodi francuska agencija.

Grčki list „Katimerini“, koji je prvi izvestio o ovoj misiji, navodi da će se tim sastojati od oko 30 pripadnika evropske policije i da bi oni trebalo da doputuju u Atinu 20. avgusta.

Taj tim će sprovoditi kontrole u desetinama kampova gde se nalazi više od 47.000 migranata, pretežno Sirijaca, Iračana i Avganistanaca koji beže od sukoba i siromaštva.

Ranije antiterorističke kontrole Europola bile su koncentirane na glavne kampove za registraciju migranata na grčkim ostrvima u blizini Turske, podseća AFP.

Nekoliko džihadista koji su izveli napade u Parizu novembra 2015. godine, ušli su u Evropu predstavivši se kao izbeglice u Grčkoj, a to je izazvalo strahove da bi i drugi ekstremisti mogli da iskoriste migrantsku krizu za slične postupke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antiterorističkakampmigranti
Komentari (0)
Dodaj komentar