AP: FBI želi da ispita pripadnika Nacionalne garde Masačusetsa zbog curenja poverljivih dokumenata

Američki Federalni istražni biro (FBI) želi da ispita pripadnika Nacionalne garde vazduhoplovstva Masačusetsa u vezi sa curenjem poverljivih vojnih dokumenata vlade SAD o ratu u Ukrajini, izjavile su danas dve osobe upoznate sa istragom.

Istražitelji veruju da je pripadnik Nacionalne garde, specijalizovan za obaveštajne poslove, vodio čet grupu u kojoj su objavljeni poverljivi dokumenti, rekle su dve osobe agenciji Asošiejted pres.

Oni su identifikovali pripadnika garde kao 21-godišnjeg Džeka Tešeiru (Jack Teixeira) iz mesta Svonsi u saveznoj državi Masačusets.

Ministarstvo odbrane SAD nije potvrdilo identitet pripadnika garde, ali je navelo da je „svesno postojanja istrage o navodnoj ulozi koju je pripadnik Nacionalne garde vazduhoplovstva Masačusetsa možda imao u nedavnom curenju visoko poverljivih dokumenata“.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena danima se bori da umanji posledice curenja poverljivih vojnih dokumenata, koje je ukazalo na potencijalne ranjivosti u sposobnostima protivvazdušne odbrane Ukrajine i razotkrilo privatne procene saveznika o nizu obaveštajnih pitanja.

Bajdenova administracija radi na proceni diplomatskih i bezbednosnih posledica curenja dokumenata otkako se za to saznalo prošle nedelje.

Portparol Pentagona je novinarima ove nedelje rekao da curenje dokumenata predstavlja „veoma ozbiljan rizik po nacionalnu bezbednost“, a Ministarstvo pravde SAD je otvorilo istragu kako bi identifikovalo osobu odgovornu za to.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar