Apokaliptične scene iz Australije: Vatreni pakao, sve gori na preko 40°C (foto, video)

Katastrofalna situacija u Australiji zbog ogromnih požara koje više niko ne može da kontroliše, a koji nakon više nedelja doživljavaju paklenu kulminaciju.

Tokom jučerašnjeg dana temperature su na većini kontinenta prelazile 40 stepeni Celzijjusa, a veliki broj puteva, uključujući i onaj koja povezuje Sidnej i Kanberu, blokirani su. Avioni još saobraćaju, ali pitanje je do kada. Tamošnje vlasti apeluju na stanovnike da odlože sva planirana božićna putovanja.

Vanredne mjere objavljene su za tri australijske države, Novi Južni Vels, Južnu Australiju i Viktoriju, a sve je više i ljudskih žrtava.

U Novom Južnom Velsu divlja više od 100 požara, a samo oko Sidneja tri požara su se toliko razbuktala da su proglašene vanredne mere. Na terenu u toj saveznoj državi je više od 10.000 članova vatrogasnih i svih ostalih službi, a dvoje dobrovoljnih vatrogasaca poginulo je pri gašenju u četvrtak.

Kako javljaju tamošnji mediji, povređena su najmanje 23 vatrogasca, a od septembra je širom Australije poginulo najmanje osmoro ljudi, uništeno je više od 700 kuća i zgrada, uništeni su milioni hektara zemljišta, a desetine vozila su uništena

.Prema pisanju Gardijana, požar u Viktoriji se bukvalno preko noći učetvorostručio i već stvara sopstvenu mikroklimu. Po rečima tamošnjih stanovnika, ta mikroklima izazvala je i nešto kiše, ali to nije bilo dovoljno da se ugasi plamen.

Iako su se tokom noći temperature ponešto snizile, jak vetar još više raspaljuje buktinje.

Iako je ovo razdoblje klimatki leto u Australiji, te su tamošnji stanovnici navikli na ekstremne vrućine, stručnjaci ističu da nikada nije bilo ovako vruće u toliko dugom vremenskom periodu. Kiša u nekim delovima kontinenta nije pala punih 12 meseci.

Kako piše CNN, velika toplotna kupola nad kontinentom zadržava vrelinu, ne dopuštajući približavanje hladnih frontova i kiše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

australijapožari
Komentari (0)
Dodaj komentar