Asanž: Vikiliks će objaviti dokumenta o izborima u SAD pre 8. novembra

Vikiliks će pre 8. novembra objaviti „značajna nova dokumenta“ o američkim izborima, objavio je danas Džulijan Asanž, demantujući da je cilj toga da se naudi kandidatu demokrata Hilari Klinton.

Asanž se povodom 10. rođendana sajta Vikiliks obratio javnosti putem video-linka i najavio da će do kraja godine biti objavljeno oko milion dokumenata, od kojih će se neki ticati vlada tri države, preneo je Rojters.

Predsednički izbori u SAD se održavaju 8. novembra.

On je naveo da je bilo mnogo pogrešnih citiranja koji sugerišu da će Vikiliks nauditi predsedničkim izborima u SAD. Asanž je, upitan da li „naginje“ ka Donaldu Trampu, odgovorio da „saoseća sa svim živim bićima“.

„Sigurno mi je žao i Hilari Klinton i Donalda Trampa. To su dve osobe koje razdire lična ambicija“, ocenio je Asanž.

Asanž je istakao da u SAD „postoje velika očekivanja“ u vezi sa najavljenim dokumentima, kao i da će se na neka pitanja odgovoriti iz „mnogo fascinantnih uglova“.

„Da li oni pokazuju interesantnu crtu američkih frakcija moći? Da“, rekao je Asanž.

Dodao je da će biti objavljena dokumenta na temu rata, oružja, nafte, Gugla i masovnog nadzora.

Asanž je naglasio da Vikiliks namerava da proširi aktivnosti i da u naredne tri godine primi još 100 novinara.

„Biće nam potrebna vojska da nas brani od pritiska koji već nadolazi“, kazao je Asanž koji je ovom prilikom nosio crnu majcu kratkih rukava na kojoj je pisalo „Istina“, preneo je AFP.

„Vikiliks je objavio 10 miliona dokumenata u proteklih 10 godina. To je 10 milijardi reči, u proseku oko tri hiljade dokumenata dnevno“, rekao je Asanž.

On je obećao da će se objavljivanja nastaviti, čak i ako on bude morao da podnese ostavku, preneo je Sputnjik.

„Dokumenti koje ćemo objaviti uključuju i značajan materijal o ratu, oružju, nafti, Guglu i američkim izborima, rekao je Asanž, govoreći preko video-linka iz ekvadorske ambasade

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Džulijan AsanžVikiliks
Komentari (0)
Dodaj komentar