Atanasković: EU članstvo prioritet Srbije, hvala Mađarskoj

BUDIMPEŠTA – Članstvo Srbije u EU jedan je od spoljnopolitičkih prioriteta jer bez uključivanja država Balkana evropski ekonomski i politički prostor nije potpun, poručila je danas ministarka privrede Anđelka Atanasković na Ambasadorskoj konferenciji Mađarske.

„Punopravno članstvo u Evropskoj uniji je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije. Smatramo da je mesto čitavog regiona Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da bez uključivanja Balkana, kao dela jugoistočne Evrope, evropski ekonomski i politički prostor neće biti potpun“, izjavila je ona.

Atanasković je zahvalila Mađarskoj koja dosledno i uporno promoviše tu politiku, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je u Budimpešti kao šef delegacije Srbije na zasedanju Zajedničke komisije komisije za ekonomsku saradnju dve države.

Pred diplomatama Mađarske ona je podsetila da se ove godine obeležava jubilej – 140. godina od uspostavljanja generalnog konzulata Kraljevine Srbije u Budimpešti 1882. godine.

Atanasković je istakla da vlade Srbije i Mađarske posvećeno rade na unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa, i dodala da smo svedoci i sve prisnijih i bližih odnosa samih naroda, građana Mađarske i Srbije.

„Zbog toga, sa ponosom mogu da kažem da Srbija i Mađarska ispisuju najlepše i najsvetlije stranice u istoriji bilateralnih odnosa“, rekla je ona.

Podsetila je da je to ozvaničeno prošlogodišnjim zaključenjem Ugovora o prijateljskim odnosima i strateškom partnerstvu što je, kako je ocenila, pravi primer dobrosusedske saradnje, negovanja prošlosti i okrenutosti budućnosti.

Ona je ukazala i da zajednički rad u nekoliko diplomatskih predstavništava ukazuje na izgrađeno poverenje koje će doprineti daljim međunarodnim uspesima obeju zemalja.

„Veoma važnim smatramo i zahvalni smo na izbalansiranoj poziciji Mađarske po pitanju Kosova i Metohije i na uzdržanom odnosu prema zahtevima takozvanih „institucija u Prištini“ za prijem u različite međunarodne organizacije i formate“, rekla je ona.

Atanasković je istakla da će Srbija nastaviti da vodi odgovoronu regionalnu politiku, koja podrazumeva rešavanje svih otvorenih pitanja kroz dijalog.

Kako je ocenila, privredni rast i ekonomski razvoj Srbije i ostatka regiona jugoistočne Evrope nisu mogući bez očuvanja regionalne stabilnosti i unapređenja dobrosusedskih odnosa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar