Australija i Japan uveli dodatne sankcije Rusiji

KANBERA/TOKIO – Australija i Japan uveli su danas nove sankcije ruskim pojedincima, bankama i vladinim organizacijama,

Zvanična Kanbera je na svoju listu sankcija dodala ruske milijardere Olega Deripasku i Viktora Vekselberga koji su povezani sa australijskim rudarskim sektorom, kao i 11 banaka i državnih organa, prenosi BBC.

“Nakon nedavnog uključivanja Centralne banke Rusije (na listu sankcija), Australija je sada ciljala sve subjekte ruske vlade odgovorne za izdavanje i upravljanje ruskim državnim dugom”, izjavila je australijska ministarka Maris Pejn.

Najnovije mere su, prema njenim rečima, dodatak na ograničenja koja su prethodno uvedena za 41 oligarha i članove njihove uže porodice, a koji se suočavaju sa ciljanim finansijskim sankcijama i zabranama putovanja.

Pejn je istakla da je vlada pozdravila australijske kompanije koje su zauzele principijelan stav i odlučile da prekinu veze sa Rusijom „u znak protesta protiv ilegalnog, neopravdanog rata Moskve protiv Ukrajine“.

I zvanični Tokio je sankcionisao još 15 Rusa i devet organizacija, uključujući ruskog državnog izvoznika oružja “Rosoboroneksport”.

Sankcije, koje uključuju zamrzavanje imovine, poslednje su u nizu mera Japana nakon ruskog napada na Ukrajinu, navodi agencija Rojters.

Japan je sada uveo sankcije za 76 pojedinaca, sedam banaka i 12 drugih organizacija u Rusiji, saopštilo je japansko ministarstvo finansija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar