Australija: Kazna od milion dolara za medije zbog kardinala

KANBERA – Vrhovni sud australijske države Viktorije odredio je danas kaznu od više od milion dolara za 12 australijskih medija zbog nepoštovanja suda zbog načina izveštavanja o osudi kardinala Džorža Pela za seksualno zlostavljanje.

Sudija vrhovnog suda Viktorije Džon Dikson presudio je da je 12 organizacija „uzurpiralo“ ulogu suda kršeći naredbu o zabrani izveštavanja o presudi Pelu za seksualno zlostavljanje dece, koja je u međuvremenu odbačena, prenosi Gardijan.

Mediji su priznali da su prekršili pravnu odredbu 2018. godine, koja im je zabranjivala da izvestavaju o presudi u to vreme.

Sudija je odbacio argumente da su izveštaji medija, u kojima se ne imenuje Pel, bili u javnom interesu.

Neki od najvećih australijskih medija su među onima kojima je izrečena kazna, dodaje Bi-Bi-Si.

Najveću kaznu, 450.000 dolara, dobio je list iz Melburna „The Age“, dok „News Corp Australia“ mora da plati 400.000 dolara.

Devet listova, uključujući „Sidney Morning Herald“ i „Australian Financial Review“ kažnjeni su sa 162.000 dolara, dok je „Today show“ kažnjen sa 30.000 dolara, prenosi Gardijan.

Sudija Dikson utvrdio je da su mediji „preuzeli na sebe“ odluku „gde bi trebalo da bude ravnoteža“ između Pelovog prava na pravično suđenje i prava javnosti da zna.

Pel je osuđen za seksualno zlostavljanje dece u decembru 2018. godine.

Australijski Vrhovni sud je poništio tu presudu u aprilu prošle godine, ali medijima u to vreme zabranjeno je da izveštavaju o tome jer se ovaj visoki katolički zvaničnik suočavao sa drugim suđenjem zbog drugih optužbi

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar