Austrija dovodi u pitanje veto Rusije u UN

BEČ – Ambasador Austrije pri UN u Njujorku Aleksander Maršik doveo je u pitanje pravo na veto Rusije u Savetu bezbednosti svetske organizacije.

„Pravo na veto pet stalnih članica Saveta bezbednosti je utemeljeno u Povelji UN. Ali ono važi za obavezu očuvanja osnova UN“, rekao je on u govoru na vanrednom zasedanju Generalne skupštine UN.

„Ako u 21. veku Savet bezbednosti UN biva blokiran u situaciji u kojoj postoji eklatantno kršenje međunarodnog prava trebalo bi postaviti pitanje da li je sistem veto sila i dalje delotvoran i legitiman da uređuje međunarodne odnose“, ukazao je Maršik.

On je istakao da Savet bezbednosti ne može da ćuti kada se vojnim čizmama gaze osnovni principi međunarodnog reda.

Maršik je najavio da će Austrija glasati za rezoluciju koja osuđuje „rusku agresiju“ na Ukrajinu.

On je objasnio da Austrija nije deo nijednog vojnog saveza, i da se oslanja na bezbednost uz poštovanje i primenu međunarodnog prava, sporazuma, kao i humanitarnog prava.

Ukazao je da bombardovanje civilnih objekata predstavlja ratni zločin, i da počinioci i nalogodavci moraju za to da odgovaraju.

Takođe je kazao da Austrija osuđuje primenu klaster bombi, te je ocenio i da nuklearna pretnja predstavlja jasno kršenje osnova Povelje UN.
Maršik je preneo da Austrija zahteva od Rusije da povuče svoju odluku o priznavanju Donjecka i Luganska, kao i da odmah povuče svoje trupe iz Ukrajine, te se vrati mirnom dijalogu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar