Avganistan: Deca heroji u borbi protiv Talibana

KABUL – Avganistanska tinejdžerka i njen mlađi brat proglašeni su herojima na društvenim mrežama nakon što su se, navodno, sukobili sa talibanskim ekstremistima koji su im ubili roditelje prošle sedmice u centralnom delu zemlje.

Posle napada i pažnje koju su dobili na društvenim mrežama, deca su dovedena u glavni grad Kabul, kako bi se srela sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem, verovatno kasnije danas.

Asošijeted pres nije mogao da potvrdi izveštaje, a decu i zvaničnike koji su ih pratili na putu za Kabul nisu mogli da dobiju kako bi izneli svoj komentar.

Arif Aber, portparol guvernera provincije Gor u kojoj se dogodio incident, rekao je da su 16-godišnja Kamar Gul i njen mlađi brat, 12-godišnji Habibulah moderni šampioni u borbi protiv talibana.

Prema izveštajima, desetine talibanskih boraca su upale u selo Geriveh u distriktu Tajvara, gde su Gul i njen brat živeli sa roditeljima.

Tokom upada tri pobunjenika provalila su u porodični dom, zgrabili i izvukli Guline roditelje napolje.

„Talibani su ubili moga oca u moju majku na moje oči“, rekal je Gul juče novinarima.

Potom su ona i njen brat uzeli očeve puške i pucali na talibane.

„Dvojicu smo ubili, a jedan je bio povređen“, rekla je Gul i dodala da su oni pucali na talibane dok nisu naišli ostali seljani.

Zabihulah Mudžahid, portparol talibana, negirao je izveštaj, rekavši da su oni prošle sedmice napali kontrolni punkt koji je pripadao provladinim milicijama u Tajvari i da su u napadima sa lokalnim snagama povređena dva njihova borca, a da nijedan nije poginuo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar