Azijske zemlje u „trci“ za vakcinama zbog „rampe“ Indije

SEUL/MANILA – Nekoliko azijskih zemalja nastoji da pronađe alternativne izvore za vakcinaciju protiv kovida-19, nakon što su izvozna ograničenja Indije, najvećeg svetskog proizvođača vakcina, prouzrokovala da program Svetske zdravstvene organizacije o distribuciji vakcina ostane sa nedovoljno zaliha.

Među državama koje traže alternativu su Južna Koreja, Indonezija i Filipini, jer će biti pogođene kašnjenjem isporuka vakcina koje su im obećane u okviru programa Kovaks, a koji je oformljen uglavnom radi osiguranja snabdevanja siromašnijih zemalja, prenosi agencija Rojters.

„Naše planirano povećanje dnevnih vakcinacija biće pogođeno“, izjavio je šef tima za vakcinaciju Filipina Karlito Galvez.

Indija je uvela privremenu blokadu na izvoz AstraZenekine vakcine koju proizvodi indijski Institut Serum (SII), jer se zvaničnici fokusiraju na zadovoljavanje rastuće domaće potražnje.

Institut Serum je trebalo da isporuči 90 miliona doza vakcina programu Kovaks tokom marta i aprila, ali je upozoreno da je kašnjenje isporuka neizbežno.

Južna Koreja je potvrdila da će primiti samo 432.000 doza od obećanih 690.000, i da će isporuka tih doza biti odložena otprilike do treće nedelje aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar