Bajden najavio nove sankcije jer je Putin izabrao rat

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) najavio je danas novu rundu sankcija Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu, optužujući da je ruski lider Vladimir Putin odabrao rat i da će njegova država snositi posledice njegovog delovanja.

Sankcije su usmerene na ruske banke, oligarhe i visokotehnološke sektore, rekao je Bajden. SAD i njeni saveznici blokiraće imovinu četiri velike ruske banke, uvesti kontrolu izvoza i sankcionisati oligarhe.

Bela kuća je insistirala da sankcije pogode ruski finansijski sistem i Putinov uži krug, i da istovremeno nametnu izvoznu kontrolu sa ciljem da ruskoj industriji i vojsci uskrati američke poluprovodnike i druge visokotehnološke proizvode.

Bajden je za sada odustao od uvodjenja najstrožih sankcija, koje obuhvataju i isključivanje Rusije iz platnog sistema „SWIFT“ koji omogućava transfer novca iz banke u banku širom sveta, ili iz ruskog energetskog sektora.

Predsednik SAD je najavio sankcije pošto je ukrajinska vlada prijavila sve veće žrtve u napadima ruskih snaga sa istoka, severa i juga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar