Bajden ovo nije očekivao: Nakon što je uveo sankcije Rusiji, dobio neočekivani ‘šamar’

U potrazi za alternativnim putem za uvoz nafte i gasa, nakon što je u potpunosti obustavio kupovinu ruske nafte na tržištu, nakon što nije uspeo da dobije poželjne rezultate i garancije od predsednika Venecuele, Nikolása Madura, do pre nekoliko dana najvećeg neprijatelja SAD-a, američki predsednik Džo Bajden sada pokušava sa svojim najvećim saveznicima u zemljama Zaliva, kao što je Saudijska Arabija i UAE. Međutim, Bajden je i tu, što nije očekivao, naišao na zid.

Naime, kako piše američki Wall Street Journal, Bajden nije uspeo u svom pokušaju da telefonom razgovara sa saudijskim prestolonaslednikom princom Mohamedom bin Salmanom i prestolonasjednikom Abu Dabija i vladarom UAE, šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahyanom, jer nijedan nije hteo da mu se javi, piše Večernji.hr.

Wall Street Journal, citirajući visoke američke i saudijske zvaničnike, piše da je svrha poziva bila rasprava o pitanjima pružanja međunarodne podrške Ukrajini i kontrolisanja rastućih cena benzina u svetu. List je istaknuo da su u poslednje vreme svedoci loših odnosa između Bajdena i Saudijske Arabije i dodao da Saudijska Arabija od Bajdenove administracije traži veću pomoć u Jemenu, veću podršku u vezi s Iranom i mešanje u tužbe protiv Saudijaca u SAD-u zbog ubistva novinara Džamala Kašogija 2018.

Wall Street Journal navodi da odbijanje Bin Salmana i Bin Zajeda da prime Bajdenov poziv izražava njihovo nezadovoljstvo razmerom podrške Vašingtona ratu u Jemenu, kao i njihovo nezadovoljstvo pregovorima u Beču i mogućim oživljavanjem nuklearnog sporazuma s Iranom koji je sve bliže potpisivanju, što Saudijska Arabija, uz Izrael, pod svaku cenu želi da spreči. Princa Bin Salmana je naljutilo što Katar jača svoju ulogu u posredovanju između Vašingtona i Teherana i olakšava direktne razgovore između njih.

List citira visokog američkog zvaničnika da su se obe strane složile da moraju da sednu za sto i razgovaraju direktno, bez posrednika, ali najveći problem je gubitak poverenja jedne u druge. Vladimir Putin invazijom na Ukrajinu uspeo je da promeni političku retoriku i odnose. Pre invazije i Bin Salman i Bin Zajed molili su Bajdena da razgovaraju s njim, a danas se ne žele ni da mu se jave na telefon.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Džo Bajden
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • Nina

    Dosta je bilo bajdene. Tebi je jedna noga u grobu. Odustani od politike i daj nekom mladjem da vodi zemlju. Ti si izlapeo odavno.

  • Anonimni

    Kazu da je taj uranijum KEC PUTINOV!Ja se ne kartam ali dVA KECA UBISE KRALJA!

  • Anonimni

    BAJDENE! Zar te nisu obavestili DA VISE NISI SERIF SVIH NARODA ,samo pojedinih BARAI KOMARACA!

  • Anonimni

    Alchaimer ,neprosvecen narod samo moze da predvodi.

  • Mima

    Za sve je kriva Amerika i Bajden

    • Anonimni

      Bajden pogrešio sagovornike treba da razgovara sa Gvaidom a ne sa Madurom

  • Pera

    Amerika je smišljeno potpalila rat u Ukrajini, žrtvujući živote ukrajinaca zarad svojih osvajačkih ciljeva. Nije Americi do mira u Evropi ili bilo gde u svetu, ako su u pitanju njeni interesi. Nerazumna je Evropa, što se ponaša licemerno, primenjuje dvojne standarde, radi direktno protiv svojih interesa. Pitam se šta bi Amerika radila da su ruske rakete i laboratorije na njihovim granicama , npr. u Meksilu, Kanadi, Kubi , Venecueli…Neka pokušaju da na to odgovore oni koji su tako kategorični u okrivljavanju samo Rusije za ovu tragediju i Ukrajine i Rusioje i Evrope u celini.

  • Anonimni

    Ajde RUSI JOS JEDAN SAMAR MU OPICITE!“ZABRANA IZVOZA URANIJUMA ZA NUKLEARNE CENTRALE“.Ameri od „nesrece ostrvo tri milje ga ne proizvode a 45% ga uvoze iz RUSIJE.Ajde PUTIN opleti mu da mu cvoruga izadje!NEMA STRUJE NEMA SMISLJANJA ZLA!

    • Anonimni

      Dovoljno….