Bajden zapretio Putinu: Platićeš visoku cenu

Predsednik SAD Džo Bajden održao je tradicionalni govor o stanju nacije u Kongresu. Bajden je, obraćajući se političkim liderima u Vašingtonu, naglasio jedinstvo protiv Rusije unutar SAD i među njenim saveznicima. On je doneo odluku da zatvori vazdušni prostor za ruske avione.

„Zapad je ujedinjen da odgovori na invaziju Ukrajine i osudi ruskog lidera za agresiju“, poručio je Bajden.

On je hrabrio sve u sali da pokažu podršku uz gromoglasne ovacije i rekao da SAD i njeni saveznici imaju „nepokolebljivu rešenost da će sloboda uvek trijumfovati nad tiranijom“. Bajden je rekao da je Putinova agresija samo naterala svetske demokratije da ojačaju svoju rešenost da se suprotstave rastućim autokratijama.

„Pre šest dana, Putin je pokušao da uzdrma temelje slobodnog sveta, misleći da može da ga natera da se povinuje njegovim pretnjama. Ali je veoma pogrešio. Mislio je da može da se otkotrlja u Ukrajinu i da će se svet prevrnuti. Umesto toga, sreo je zid snage koji nikada nije ni zamislio. Upoznao je ukrajinski narod“, poručio je Bajden.

On se pohvalio i „jednoglasnošću Zapada pred ruskom agresijom“, rekavši da njihov ujedinjeni front „nanosi bol Rusiji i podržava narod Ukrajine“ i „guši pristup Rusiji tehnologiji koja će oslabiti njenu ekonomsku snagu i oslabiti njenu vojsku za godine koje dolaze.“

„Iako možda ostvari neke uspehe na bojnom polju, on će dugoročno platiti visoku cenu“, rekao je Bajden u tradicionalnom govoru o stanju nacije, a prenosi agencija Rojters.

„Putinov najnoviji napad na Ukrajinu bio je smišljen i ničim izazvan. On je odbacio ponovljene diplomatske napore. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. Mislio je da može da nas podeli kod kuće, u ovoj sali i u ovoj naciji. Putin je pogrešio. Bili smo spremni“, rekao je Bajden.

Bajden je najavio da SAD planiraju da gone ruske oligarhe koji podržavaju Vladimira Putina.

„Ruskim oligarsima i korumpiranim liderima, koji su izgradili milijarde dolara zahvaljujući nasilnom režimu, kažem – ne više! Sekretarijat za pravosuđe formiraće radnu grupu koja će goniti zločine ruskih oligarha. Udružujemo se sa evropskim saveznicima da pronađemo i zaplenimo njihove jahte, luksuzne stanove, privatne avione“, istakao je Bajden, a prenosi „Glas Amerike“.

On je još jedno ponovio da SAD neće slati trupe u Ukrajinu.

„Želim da budem jasan – naše snage nisu angažovane i neće se upuštati u sukob sa ruskim snagama u Ukrajini. Umesto toga, američke trupe raspoređene su u Evropi, ne da bi se borile u Ukrajini, već da brane naše NATO saveznike u slučaju da Putin odluči da nastavi da se kreće na zapad“, rekao je Bajden.

On je rekao da su provedeni meseci u izgradnji koalicije drugih nacija koje vole slobodu od Evrope i Amerike do Azije i Afrike kako bi se suprotstavili Putinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Džo BajdenrusijasadVladimir Putin
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Bajdene !za dve nedelje sve gotovo i ti u bolnici na izdisaju.Naivan narod mozes da varas ali BOGA NECES .NIKO TI NIJE REKAO ZASTO SE BOJIS RUSA PA GOTOVI STE NEMA VISE PLJACKE PO SVETU-AMIN!

  • Anonimni

    … da im neće uzeti sve!- odvratnog li svijeta kad isključuje „slabije“ i ne dozvoljava im nešto što se protivi njihovoj oligarhiji

  • laik

    Premudri Bajden ne reče hoće li cena koju Putin treba da plati biti adekvatna ceni koju je Bil Klinton „platio“ za agresiju na SRJ? I još nešto, nije mi jasno da li samo američki milijarderi „pošteno“ zgrću svoje ogromno bogatstvo ili je dodatni kriterijum za ocenu poštenja količina naoružanja kupljena od SAD-a? PS -Amerika neće slati svoje vojnike u Ukrajinu- A šta je sa paravojnim „psima rata“ iz trenažnih centara vaših penzionisanih generala, čiji su oni „vojnici“ i ko ih plaća?