Bajdeni i Suga o jačanju saveza SAD i Japana

VAŠINGTON – Japanski premijer Jošihide Suga rekao je danas da se sa američki predsednikom Džoom Bajdenom u telefonskom razgovoru saglasio da se ojača bilateralni savez dve zemlje, u trenutku kada Kina širi svoju ekonomsku i vojnu moć.

U saopštenju Bele kuće se navodi da su sagovornici potvrdili značaj američko-japanskog saveza “kao oslonca mira i prosperiteta u slobodnom i otvornom Indo-Pacifiku”, prenosi Rojters.

Dve strane su saopštile i da su ponovo potvrdile američko-japanski bezbednosni sporazum koji se odnosi na grupu ostrva u Istočnom kineskom moru koje kontroliše Japan, a na koja Kina polaže pravi, koja se u Japanu zovu Senkaku, a u Kini Dijaoju.

Bajden je obećao da će se SAD držati obaveze da Japanu obezbedi “proširi odvraćanje”, što se odnosi na američki nuklearni štiti koji pokriva Japan.

U saopštenju se dodaje da su dvojica lidera potvrdila neophodnost denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Nedugo nakon što mu je potvrđeno stupanje na dužnost u Senatu, novi američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa južnokorejskim i japanskim kolegama i naglasio posvećenost Bajdenove administracije jačanju saveza SAD sa obe zemlje, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar