Baladir danas pred sudom zbog afere „Karači“

PARIZ – U Parizu danas počinje suđenje bivšem francuskom premijeru Eduaru Baladiru na osnovu optužbi da je svoju neuspelu predsedničku kampanju 1995. godine finansirao nelegalnim sredstvima iz međunarodne trgovine oružjem.

Političar koji je ušao u desetu deceniju (91 godina), poslednjike u nizu francuskih visokih funkcionera koji se našao na optuženičkoj klupi zbog takozvane afere „Karači“ koja je prisutna u političkom životu zemlje više od 25 godina.

On će se pojaviti danas pred tribunalom, nadležnim da se bavi optužbama za nedolično ponašanje funkcionera, zajedno sa bivšim ministrom odbrane Leotarom, piše britanski Gardijan.

Baladir , koji je optužen za saučesništvo u navodnoj zloupotrebi javnih sredstava prilikom francuske prodaje podmornica Pakistanu 1994. godine, kada je bio premijer , u svojim izjavama negirao je bilo kakvu krivicu.

On je naveo da nije odgovoran za detalje o finansijama u predsedničkoj kampanji, kao i da je mislio da sredstva za njegovu kampanju dolaze od prodaje majica na skupovima i sastancima, piše Gardijan.
Suđenje se počinje danas i očekuje se da će trajati do 11. februara.

Višedecenijska afera „Karači“ dobila je ime po pakistanskom gradu u kome je u maju 2002. godine miniran autobus koji je prevozio francuske inženjere, kada je ubijeno 15 ljudi, uključujuči 11 zaposlenih inženjera

. Al Kaida je prvo osumnjičena za teroristički napad, ali se kasnije tvrdilo da je bombaški napad bio odmazda zbog neplac?anja provizija koje su obećali francuski zvaničnici.

Na izborima 1995. pobedio je Žak Širak, koji je odmah otkazao plac?anje provizija za poslove s oružjem, navodi britanski list

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar