Barnije upozorava na „ozbiljna razilaženja“ u pregovorima

BRISEL – U prvom krugu pregovora o budućim odnosima Velike Britanije i Evropske Unije došlo je do „vrlo ozbiljnih razmimoilaženja“, izjavio je u Briselu glavni pregovarač EU Mišel Barnije.

„Iskreno, ima mnogo neslaganja, obiljnog razilaženja u mišljenjima“, rekao je Barnije na konferenciji za novinare posle prvog kruga pregovora o budućim odnosima koji su vođeni tokom protekla četiri dana u Briselu, prenosi Rojters.

Naredni turnus pregovora biće održan za dve nedelje u Londonu.

Barnije je naveo četiri najvažnija podrucja oko kojih nema zajedničkog stava. Prvo je pitanje ravnopravnih uslova na tržištu na kojoj bi svaka strana imala jednaku prednost.

Velika Britanija ne želi da se formalno obaveže da se dugoročno neće udaljavati od evropskih standarda i pravila koja određuju ravnopravnu tržišnu utakmicu.

Drugo područje razilaženja je pravosudna i policijska saradnja u kaznenoj politici, jer VB ne želi da sledi Evrospku konvenciju za ljudska prava.

Treća stavka razilaženja je što Velika Britanija želi niz odvojenih sektorskih sporazuma, dok EU želi jedan sveobuhvatan, po kojem bi Sud EU bio nadležan za tumačenje mogućih sporova.

I četvrta tema u kojoj nije bilo dogovora je ribarstvo – Velika Britanija ne prihvata da to bude deo sporazuma o trgovini i saradnji.

„Iako ova razilaženja nisu iznenađenje, velika su, ali, uprkos tome, verujem da možemo da postignemo dobar sporazum,“ rekao je Barnije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar