BBC: Rusi imaju atomsku bombu 1.500 puta jaču od one koja je bačena na Hirošimu

Rusija prema pisanju novinara Bi-Bi-Sija Stjuarta Daulinga ima atomsku bombu neverovatne snage, 1.500 puta jaču od one koja je uništila Hirošimu.

Dauling je poslednjih godina istraživao sve što je mogao naći na temu ruskog nuklearnog naoružanja i došao je do pouzdanih podataka da Rusi imaju „Car-bombu“ i to još od 1961. godine.

„Rusi testiraju nuklearne bombe od 1949. godine, ali ništa se ne može uporediti s jednom od njih – ogromnom bombom dugom 8 metara, raspona 2.6 metara i težine 27 tona. Bila je slična bombama koje su pogodile Hirošimu i Nagasaki, a danas je poznata kao „Car-bomba“, piše Dauling.

https://www.youtube.com/watch?v=aMYYEsKvHvk

On potom tvrdnje argumentuje testom koji su Rusi odradili davne 1961. godine kada je pilot Andrej Durnovcev stigao na slabo naseljeni arhipelag u Barencovom moru na severu SSSR-a kako bi testirao ovu bombu.

„Car-bomba eksplodirala je u 11.32 sati po moskovskom vremenu u atmosferi, a bljesak se mogao videti na udaljenosti od 1000 kilometara. Oblak u obliku pečurke vinuo se do 64 kilometara visine, a prostirao se na području od 100 kilometara. Pilot je preživeo, iako je avion pao više od 1.000 metara dalje zbog udarnog talasa bombe“, rekao je Dauling a prenosi Index.hr.

Oblak je obišao Zemlju tri puta, a zabeležili su ga i špijunski avioni Sjedinjenih Američkih Država.

Nema ko tada u svetu nije osudio ovo testiranje SSSR-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

atomska bombabombaHirošimarusija
Komentari (0)
Dodaj komentar