BBC se protivi etiketi Tvitera da je medij koga finansira vlada

LONDON – Britanski BBC naveo je na svom Tvirter nalogu da se protivi novoj „etiketi“ na toj društvenoj mreži, koja ga opisuje kao „medij koji finansira vlada“.

Korporacija je kontaktirala Tviter zbog oznake na @BBC nalogu kako bi rešila problem „što je pre moguće“.

„BBC jeste i uvek je bio, nezavisan. Finansira nas britanska javnost kroz pretplatu“, naveo je britanski javni servis.

Elon Musk je rekao da veruje da je BBC jedan od najmanje pristrasnih medija.

Kada je BBC njuz istakao šefu Tvitera da se korporacija finansira iz naknade za licencu, Mask je odgovorio mejlom, postavivši pitanje: „Da li je oznaka na Tviteru tačna?“

Takođe, on je sugerisao da razmišlja o obezbeđivanju etikete koja bi povezivala „tačne izvore finansiranja“.

Ne zna se da li će se to odnositi i na druge medije.

U odvojenom imejlu u želji da razjasni svoje ranije komentare, Mask je napisao da oni teže maksimalnoj transparentnosti i tačnosti.

„Povezivanje sa vlasništvom i izvorom sredstava verovatno ima smisla. Mislim da bi medijske organizacije trebalo da budu samosvesne i da ne tvrde lažno potpuno odsustvo pristrasnosti“, napisao je Mask.

On je naglasio da su sve organizacije pristrasne, neke očigledno mnogo više od drugih i da primećuje da prati BBC njuz na Tviteru jer misli da je među najmanje pristrasnim.

Visinu godišnje naknade za licencu od 159 funti, koja je po zakonu obavezna za gledanje TV prenosa ili živog programa u Velikoj Britaniji, određuje vlada, ali je plaćaju pojedinačna britanska domaćinstva.

Iako je @BBC nalog, koji ima 2,2 miliona pratilaca, dobio oznaku, mnogo veći nalozi povezani sa vestima BBC i sportskim rezultatima trenutno se ne opisuju na isti način.

Nalog prvenstveno deli novosti o TV programima, radio emisijama, podkastovima i drugom materijalu koji se ne nalazi u vestima koje proizvodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar