Bela kuća o smeni Tilersona: Kada Tramp izgubi poverenje, sledi otkaz

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders danas nije demantovala navode da predsednik SDA Donald Tramp razmatra smenjivanje državnog sekretara Reksa Tilersona.

Ona je, međutim, izjavila da se Tilerson juče sastao sa sa Trampom i dodala da „kada predsednik izgubi poverenje u nekoga, on ne ostaje na funkciji, preneo je AP.

Neimenovani zvaničnici američke administracije izjavili su da Bela kuća razrađuje plan da Tilersona zameni šef CIA Majkl Pompeo, ali se ne zna kada će se to tačno dogoditi.

Bela kuća je saopštila juče da Reks Tilerson ostaje državni sekretar SAD uprkos navodima u medijima o njegovoj smeni.

Bela kuća je istakla i da za sada neće biti nikakvih izmena, prenosi Rojters.

„Kao što je predsednik upravo rekao, „Reks je ovde“. Nema saopštenja u ovom trenutku. Sekretar Tilerson nastavlja da vodi Stejt department i ceo kabinet je fokusiran na završetak ove neverovatno uspešne prve godine administracije predsednika (Donalda) Trampa“, navedeno je u saopštenju portparolke Bele kuće Sare Sanders.

Bi-Bi-Si je juče, pozivajući se na pisanja američkih medija, preneo da Bela kuća razmatra planove da smeni Tilersona, a na njegovo mesto dovede direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majka Pompea kao i da bi do te smene moglo da dođe u decembru ili januaru.

U tekstu je navedeno da je Tilerson nedavno imao nesuglasica sa predsednikom SAD kada je reč o spoljnopolitičkim pitanjima.

Njihova mišljenja su se, između ostalog, razišla po pitanju pristupa problemu nuklearnih testova Severne Koreje i nuklearnog programa Irana.

Tilerson se, kada je reč o Severnoj Koreji, zalagao za diplomatski pristup za šta je Tramp naveo da je „trošenje vremena“ dok ta zemlja nastavlja sa razvojem svog nuklearnog balističkog programa.

Državni sekretar je takođe branio nuklearni sporazum Irana sa šest velikih sila o obustavi nuklearnog programa te zemlje u zamenu za smanjenje sankcija, koji je Tramp doveo u pitanje.

Neki američki mediji su čak ranije izvestili i da je Tilerson Trampa nazvao „moronom“.

Kako je navedeno, jednog zvaničnika iz Bele kuće citirala je agencija AP, a on je rekao da se o tom planu razgovara, dok su neimenovani izvori iz vlade takođe o tome govorili za „Njujork tajms“ i „Veniti fer“.

Takođe je u tekstu navedeno da je Njujork tajms izvestio da će Pompea u Centralno obaveštajnoj agenciji zameniti republikanski senator Tom Koton i da još nije poznato da li je Tramp dao konačno odobrenje za ovaj potez.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Donald Trampreks tilerson
Komentari (0)
Dodaj komentar