Belenov apel političarima i građanima

BEČ – Predsednik Austrije Aleksander van der Belen apelovao je večeras na političare da zbog aktuelne situacije nastale usled „Ibica afere“ ne vode predizbornu kampanju, već razmisle šta je najbolje za Austriju, a građane da ne strahuju, već budu hrabri i uvereni da će se situacija rešiti.

„Sada nije vreme za predizborne govore“, naglasio je Van der Belen u obraćanju građanima rekavši da su snimci koji su objavljeni krajem prošle nedelje sve duboko pogodili, i da razume ako su građani reagovali sa „svi su isti, tipično politika“.

Kazao je da razume ako se u prvoj reakciji tako reaguje, ali moli Austrijance da detaljnije posmatraju situaciju, te dodao da su političari izabrani da budu primer, ne samo pred kamerama.

„Većina politika u zemlji to i čini. Uveren sam da niko ne ulazi u politiku da prekorači granice. Političari bi trebalo da poboljšaju žvot svih i treba tom cilju sve da podrede, kako u privatnom životu, tako i svim ostalim oblastima. Ponekad siđu s puta, prekorače granice, povrede ljude, uništavaju poverenje. U tom smislu izvinjavam se za sliku koju je ostavila politika iza sebe“, ukazao je on.

Van der Belen je ponovio da ono što je viđeno na video snimcima, na kojima doskorašnji vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci, nije Austrija.

Ukazao je i na ekonomske posledice koje mogu uslediti zbog štete po imidž zemlje.

„To može koštati desetine hiljade radnih mesta. Sa takvom odgovornošću se ne igra“, podvukao je Van der Belen.

Rekao je da je sada vreme da se popravi slika Austrije, povrati poverenje, te je apelovao na sve odgovorne u zemlji, tako i političare da budu odgovorni.

„Pomislite šta možete učiniti za Austriju. Ne pitajte da li mi pomažu izbori, već šta pomaže Austriji“, savetovao je on.

Na kraju on je pozvao građane da izađu na predstojeće izbore za Evropski parlament, dodajući da je Austrija i u prošlosti uspela da prevaziđe probleme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar