Belgiji u pomoć prve pristigle Francuska, Austrija i Italija

BRISEL – Francuska, Austrija i Italija prve su odgovorile na zahtev Belgije za pomoć u otklanjanju posledica katastrofalnih poplava koje su pogodile ove članicu EU i u poslednja tri dana odnele 14 života.

„Odmah nakon što je Belgija pokrenula EU Mehanizam za civilnu zaštitu pomoć su poslale ili ponudile tri države članice. Francuska je već poslala nekoliko timova spasilaca koji su već u Belgiji i ponudla spaslilačke helikoptere i čamce. Austrija i Italija su takođe ponudile ljudstvo, helikoptere i čamce. Razmatra se slanje i dodatnih timova iz drugih zemja članica koji bi se pridružili u pomaganju Belgiji”, kaže portparol EK, Stefan de Kersmaker.

Kersmaker navodi da je spremna podrška i za Nemačku koja bi pomoć prvo trebalo da zatraži kroz isti EU Mehanizam.

U Evropskoj komisji, sa sedištem u glavnom gradu Belgije, naglasasavaju da blisko prate dešavanja kako u Belgiji tako i u susednoj Nemačkoj i da stoje na raspolaganju njihovim vlastima i građanima za svaku moguću pomoć.

Navodi se da držvava pomoć može da zatraži kroz EU Mehanizam civilne zaštite, a da je to do sada učinila samo Belgija.

Zbog obilnih padavina na Zapadu Evrope poplavljeni su delovi Belgije, Nemačke, Holandije i Luksemburga.

Vreme se u petak stabilizovalo, a lokalne vlasti navode da će se šteta procenjivati tek kako se voda bude povlačila sa poplavljenih područja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar