Belgijskom ministru draža kazna od izbeglica

Belgijski ministar za imigraciju Teo Franken spreman je da proda kancelarijski nameštaj da bi platio kazne, ali odbija da sprovede sudski nalog i jednoj sirijskoj porodici iz Alepa odobri turističku vizu, javili su belgijski mediji.

Franken je ovim stavom razbesneo advokate porodice koja želi da pobegne iz Alepa.

„Stavlja se iznad zakona“, rekao je advokat Tomas Mitevoj za list DH pošto je flamanski nacionalistički političar rekao da će radije dopustiti da mu sud isprazni kancelariju nego da plaća 4.000 evra na dan koliko je naloženo njegovom ministarstvu da plaća kaznu dok ne izda četiri vize.

Sirijac iz Alepa zatražio je u belgijskom konzulatu u Libanu turističku vizu za sebe, suprugu i dvoje dece jer mu je smeštaj u Belgiji ponudila jedna porodica koju je upoznao.

Kada je odbijen, njegovi nesuđeni belgijski domaćini slučaj su doveli do lokalnog suda i dobili presudu, prenela je Hina.

Franken tvrdi da bi primanje sirijske porodice preko turističke vize bilo opasan presedan i da bi usledio talas sličnih zahteva.

„Dobro smo se nosili s migrantskom krizom i stvari su pod kontrolom. Nećemo širom otvoriti naša vrata preko naših ambasada i konzulata“, rekao je Franken.

Belgija koja ima 11 miliona stanovnika imala je oko 7.500 zahteva Sirijaca za azil prošle godine kada je ogroman broj ljudi zatražio utočište u Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

belgijaizbeglicekaznaministar
Komentari (0)
Dodaj komentar