Belorusija optužuje Poljsku za velike gužve na granici sa EU

MINSK – Belorusija je danas optužila Poljsku da je izazvala velike gužve na njenoj granici sa Evropskom unijom usporavanjem kretanja kamiona, navodeći da Varšava ne sprovodi bilateralne sporazume.

Od petka se red ispred graničnog prelaza na belorusko-poljskoj granici Kukuriki (Kozlovici), udvostručio i sada ima 1.000 vozila, navodi se u saopštenju Beloruskog pograničnog komiteta, preneo je Rojters.

Glavni razlog je odsustvo želje poljske strane da implementira bilateralne sporazume o prolasku teretnih vozila, stoji u saopštenju, u kome se optužuje Poljska da obrađuje samo 61 odsto od uobičajenog broja kamiona koji prelaze granicu tokom vikenda.

Poljska je u februaru zatvorila jedan od svojih ključnih graničnih prelaza sa Belorusijom, pozivajući se na zabrinutost za bezbednost, što je Minsk ocenio katastrofalnom odlukom, navela je britanska agencija.

Zategnute veze između dve zemlje su se pogoršale prošle godine nakon što je Rusija pokrenula, kako navodi Moskva, specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i koristila belorusku teritoriju kao svoju polaznu tačku za napad, dodao je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar