Beloruska opozicionarka Kalesnikova operisana, prebacena na intenzivnu negu

MINSK – Opoziciona političarka i učesnica beloruskih protesta Marija Kalesnikova, koja idzdržava kasnu zatvora zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti, prebačena je nakon operacije na odeljenje za intenzivnu negu bolnice u gradu Gomel, napisao je na svom nalogu na mreži Telegram beloruski opozicionar Viktor Babariko.

Babariko, koji takođe izdržava kaznu zatvora, napisao je
da je Kalesnikova „u stabilnom, ali teškom stanju“, preneo je Rojters.

Na istom kanalu na Telegramu je objavljeno da je Kalesnikova bila podvrgnuta hirurškom zahvatu, ali „da su drugi detalji nepoznati“.

Opoziciona političarka i učesnica predsedničkih izbora u Belorusiji Sviatlana Cikanuskaja napisala je na Tviteru da „advokatu Kalesnikove nije dozvoljeno da je poseti“.

„Nedavno je čak prebačena u kaznenu ćeliju. Moramo učiniti sve što možemo da Marija dobije svu pomoć koja joj je potrebna“, navela je Cikanuskaja, kako prenosi Rojters.

Kalesnikova je prošle godine osuđena na 11 godina zatvora, nakon što je optužena za ugrožavanje nacionalne bezbednosti i pozivanje na radnje koje nanose štetu nacionalnoj besbednosti korišćenjem medija i Interneta.

Kelesnikova je uhapšena 2020. i odvedena na granicu, gde joj je rečeno da napusti zemlju, a ona je, kako piše Rojters, umesto toga pocepala svoj pasoš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar