Beloruski opozicionar osudjen na 14 godina zatvora (VIDEO)

Beloruski opozicionar Viktor Babariko, koji je nameravao da se kandiduje na predsedničkim izborima u avgustu 2020. godine protiv Aleksandra Lukašenka, ali je uhapšen nekoliko nedelja ranije, osudjen je danas na 14 godina zatvora zbog korupcije.

„Viktor Babariko osudjen je na 14 godina zatvora a kaznu će izdržavati u kazneno-popravnoj koloniji sa pojačanim obezbedjenjem“, navele su na Tviteru pristalice opozicije.

Babariko je osudjen zbog velikog primanja mita i pranja novca, saopštila je beloruska nevladina organizacija Vjasna pozivajući se na presudu Vrhovnog suda.

Pošto je presudu izrekao Vrhovni sud, Babariku je onemogućeno da podnese žalbu.

Babariko (57) je bivši bankar i smatralo se da može da bude najozbiljniji kandidat protiv Lukašenka na predsedničkim izborima održanim 9. avgusta 2020. godine.

Opozicionar je takodje osudjen na novčanu kaznu od oko 45.000 evra i zabranjeno mu je da bude na rukovodećim funkcijama.

Tužilaštvo tvrdi da je Babariko počinio krivična dela dok je bio na čelu Belgazprombanke, beloruske podružnice banke koja pripada ruskom gigantu Gaspromu.

Sedam drugih bivših zaposlenih u toj banci, koji su se izjasnili krivim i svedočili protiv Babarika, osudjeni su na zatvorske kazne od tri do šest godina.

Belorusija je pogodjena političkom krizom od predsedničkih izbora za koje protivnici Lukašenka tvrde da su pokradeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar