Benet: Ništa ne mogu da kažem o Haradinaju

PRIŠTINA – Portparol Tužilaštva u Hagu Kristofer Benet izjavio je danas da ne može ništa da potvrdi u vezi poziva upućenog premijeru privremenih kosovskih institucija Ramušu Hardinaju da se pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine.

„Pravilo 30 navodi da imam obavezu da štitim privatnost svakog pojedinca“, rekao je on za Rojters.

Haradinaj je ranije danas saopštio da podnosi ostavku, jer je pozvan u Specijalni sud za ratne zločine u Hagu, a kako bi odgovarao na pitanja tužilaca „vezanih za nasilnu borbu za nezavisnost“, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Haradinaj, bivši gerilski komandant uvek je negirao da je išta loše učinio i da je spreman da se suoči sa bilo kakvom optužbom.

Specijalni sud osnovala je EU, a sedište mu je u Hagu, zbog zaštite svedoka, prenosi agencija ističući da su u prethodnim slučajevima, u kojima se sudilo oficirima OVK, svedoci zastrašivani.

Navodi se i da je ovo drugi put da Haradinaj podnosi ostavku kao premijer, kao i da je to učinio 2005. godine kada je optužen pred Međunarodnim sudom za ratne zločine UN za bivšu Jugoslaviju, ali je u tom procesu oslobođen.

Rojters navodi da će predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači sada morati da se konsultuje sa političkim strankama o formiranju nove vlade ili održavanju prevremenih izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar