Berlin i Pariz žele da Tedros ostane na čelu SZO

ŽENEVA – Nemačka, Francuska i još neke članice Evropske unije nominovale su Tedrosa Gebrejesusa za novi mandat kojim bi Etiopljanin ostao na čelu Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Ovo je prvi put da kandidata za zdravstvenu agenciju Ujedinjenih nacija nije nominovala zemlja iz koje dolazi, dodaje AP.

Tedros je bio u žiži svetske javnosti poslednjih 19 meseci, zbog pandemije kovida. Izbor za novog šefa SZO, koji bi mu doneo novi petogodišnji mandat, održaće se sledeće godine u maju.

Zato što je otvoreno govorio o ubijanjima i kršenjima ljudskih prava svom rodnom kraju, provinciji Tigraj, Tedros se došao u sukob sa etiopijskom vladom koju predvodi dobitnik Nobelove nagrade iz 2019, premijer Abiju Ahmedu, navodi AP.

Šef SZO bio je najviši zvaničnik Tigrajskom narodnom oslobodilačkom frontu, koji je nekada bio deo vladajuće koalicije u Etopiji, ali je sadašnja vlada tu stranku proglasila terorističkom grupom.

Tedros je u prethodnim etiopskim vladama bio ministar zdravlja i ministar spoljnih poslova.

Diplomatske misije Francuske i Nemačke u Ženevi, gde je sedište SZO, dale su podršku Tedrosu, nakon što je krajnji rok za kandidaturu za novog direkteora istekao u četvrtak.

SZO je saopštio na svom sajtu da ne planira da objavi punu listu kandidata do novembra, ali neki diplomatski zvaničnici kažu da Tedros možda neće imati dostojnog rivala.

Diplomatski izvori u Ženevi, koji su insistirali na anonimnosti, kažu da je 15 članica EU udruženo u podršci Tedrosu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar