Berlin oprezno opimističan oko rešenja sukoba u Libiji

Nemačka vlada izrazila je „oprezni optimizam“ oko šansi za nalaženje političkog rešenja sukoba u Libiji, na kraju medjunarodne video konferencije organizovane danas posle nedavnog nastavka dijaloga dve rivalske vlade.

„Ima razloga za oprezni optimizam“, rekao je šef nemačke diplomatije Hajko Mas na konferenciji za novinare u Berlinu.

On je ukazao da vidi da dve zaraćene strane prelaze „sa vojne logike na političku logiku“.

„Mislimo da postoji prozor u kome mnogo toga što nije bilo moguće poslednjih nedelja sada jeste“, dodao je Mas koji je bio kopredsedavajući sastanka sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.

Gutereš se složio da nedavni razvoj dogadjaja daje retku šansu da „se ostvari pravi napredak u potrazi za mirom i stabilnošću u Libiji“.

Nemačka predvodi mejdunarodne napore da se zaraćene strane vrate na trajni prekid vatre i na političke pregovore, kao i da regionalne sile koje ih podržavaju poštuju embargo na oružje.

„Uvek smo rekli da stabilizovanje Libije nije sprint nego maraton. Ali posle faze gde je izgledalo da se krećemo unazad poslednjih meseci dobro je da može da se kaže da smo uspeli da napravimo još jedan kilometar danas“, rekao je Mas.

Pregovori vojnih i policijskih predstavnika dve strane održani krajem septembra u Hurgadi u Egiptu, počeli su da pripremaju teren za trajni prekid vatre.

Poslanici dve rivalske strane takodje su 10. septembra u Maroku došli do dogovora o institucijama. Nešto pre toga u septembru u Montreu u Švajcarskoj na medjulibijskim razgovoroma postignut je dogovor o izborima za 18 meseci, posle formiranja nove vlade nacionalnog jedinstva.

Mas i Gutereš ponovo su naglasili potrebu da se poštuje embargo na oružje kao preduslov za svaki povratak na mirovne pregovore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar