Berlin, Pariz i London pozvali Teheran da obustavi obogaćivanje uranijuma

 Nastavak iranskog obogaćivanja uranijuma do 20 odsto predstavlja veliku opasnost za širenje nuklearnog oružja i „dodatno podriva“ medjunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, saopštile su danas vlasti Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

Te tri zemlje, koje su potpisnice sporazuma, smatraju da „ne postoji verodostojno opravdanje“ za novo odstupanje Irana od sporazuma, navodi se u zajedničkom saopštenju te tri zemlje koje su pozvale Teheran da „odmah obustavi proces obogaćivanja uranijuma“.

Berlin, Pariz i London izrazili su zabrinutost zbog „očiglednog kršenja“ iranskih obaveza i istakli da proces koji je pokrenuo iranski režim „rizikuje da dovede u pitanje vitalnu priliku“ razgovora sa budućom administracijom američkog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden).

Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je u utorak da je Iran pokrenuo postupak proizvodnje obogaćenog uranijuma u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo, i da to predstavlja novo kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Sporazum, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime EU.

Sporazumom se Iran obavezao da će obogaćivanje uranijuma ograničiti na 3,67 odsto, što je dovoljno za pokretanje komercijalnih nuklearnih elektrana, u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Iranski parlament nedavno je doneo odluku o povećanju nivoa obogaćivanja uranijuma posle ubistva iranskog fizičara Mohsena Fahrizadeha. Iran sumnja da iza ubistva naučnika stoji Izrael.

Iran je pre postpisivanja sporazuma u Beču 2015. obogaćivao uranijum do 20 odsto, što je zemlju dovelo na ivicu rata sa Izraelom.

SAD su u maju 2018. godine jednostrano istupile iz sporazuma sa Iranom i prestale da učestvujuju u svim aktivnostima koje on predvidja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar