Beroš: Zbog nevakcinisanja cela HR ušla u crveno

ZAGREB – Premma najnovijoj korona-karta koju jednom sedmično objavljuje Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), Hrvatska prešla u crvenu zonu.

Osim Hrvatske, u crvenom je praktično i čitava zapadna Evropa, dok je većina Skandinavije ostala narandžasta.

Centralna Evropa je na novoj karti uglavnom u zelenoj boji, preneo je portal Index.hr.
Već nekoliko sedmica u nizu stanje u Hrvatskoj se na karti ECDC-a menja nagore.
Na prošlonedeljnoj karti istočna i centralna Hrvatska bile su u crvenom, ali su Zagreb, priobalne županije i sever Hrvatske ostali u narandžastom.
Prelazak cele Hrvatske u crveno bio je očekivan pošto je broj zaraženih u poslednjih nedelju dana porastao za 50 posto. Juče je tako zabeleženo 1.237 novih zaraženih, a prošle srede ih je bilo 805.
Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75 do 200, s udelom pozitivnih većim od 4 posto, te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.
Epidemiološka karta ECDC za Evropu objavljuje se svake nedelje na osnovu 14-dnevne incidencije i udela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Na Tviteru se o ulasku u crveno oglasio ministar zdravlja Vili Beroš koj je kazao da je ovo rezultat nevakcinisanja.
„U crvenom smo. Rezultat je to delom nevaksinisanja i nepridržavanja epidemioloških mera. Izlaz je u što većem broju vakcinisanih čime se podiže nivo zaštite svih“, napisao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar