Bez novih pregovora sa EU ako parlament odbaci sporazum

Britanija se neće vraćati za pregovarački sto sa EU ako britanski parlament odbaci sporazum o izlasku iz Unije koji zemlja postigne s tim blokom, saopštila je danas britanska vlada, dok se ministri opiru pritisku da poslanicima daju veće pravo glasa o odredbama konačnog sporazuma o Bregzitu.

Vladino saopštenje, koje je odraz stava premijerke Tereze Mej da je „nikakav sporazum bolji od lošeg sporazuma“, izdato je u trenutku kada parlament raspravlja o zakonu kojim bi se premijerki dalo ovlašćenje da sa EU počne pregovore o istupanju, prenosi Rojters.

Prošlog meseca je Mej obećala da će tražiti od parlamenta da odobri odredbe konačnog sporazuma, ali je istakla da će, čak i ako poslanici odbace sporazum, Britanija izaći iz EU, što je izazvalo zabrinutost među nekim poslanicima da bi njihovo glasanje moglo biti čisto simbolično.

Upitan da li bi se vlada vratila za pregovarački sto ako parlament odbaci sporazum, mlađi ministar za Bregzit Dejvid Džons rekao je da „ne bi mogao da zamisli veći znak slabosti nego da parlament vrati vladu na dalje pregovore sa EU“.

„Zato ja sa tim ne mogu da se složim“, rekao je on.

Poslanici su gnevno reagovali kada su čuli da neće moći da primoraju vladu da se vrati za pregovarački sto.

Vlada bi mogla da pretrpi neugodan poraz ako se dovoljno veliki broj članova Konzervativne partije premijerke Mej usprotivi željama svoje liderke, ocenjuje britanska agencija.

U nastojanju da predupredi takvu pobunu, Džons je poslanicima rekao da će parlament glasati o konačnom sporazumu pre nego što Evropski parlament bude raspravljao i glasao o tom sporazumu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bregziteuevropska unijaparlament
Komentari (0)
Dodaj komentar