Bežić se nada da Đukanović neće kršiti Ustav CG

PODGORICA – Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić se nada da predsednik Milo Đukaović neće kršiti Ustav ponovnim odbijanjem da potpiše usvojene zakone, među kojima je i izmenjeni Zakon o slobodi veroispovesti.

U intervjuu za podgoričke Vijesti, Bečić ističe da predsednik države ima mogućnost da jednom vrati Skupštini zakone na ponovno odlučivanje.

„Ustav je potpuno jasan kada govorimo o ponovnom glasanju. Ustav imperativno kaže, ne ostavljajući bilo kakvu mogućnost izbora, da je ‘Predsednik Crne Gore dužan da proglasi ponovo izglasane zakone”, naveo je Bečić.

Upozorio je da bi eventualno drugačije postupanje od Ustavom definisane obaveze predstavljalo tešku povredu Ustava.

„Dakle, tu nema bilo kakve dileme i verujem da se niko neće igrati sa Ustavom Crne Gore“, naveo je predsednik parlamenta i ukazuje da u konkretnom slučaju, nepoštovanje ustavnih odredaba povlači za sobom odgovarajuće posledice, takođe definisane najvišim pravnim aktom i zakonima.

Upitan šta ako Skupština pokrene i pitanje odgovornosti Đukanovića za kršenje Ustava kada bivša vlast i dalje kontroliše većinu u Ustavnom sudu, Bečić kažee da ne želi da razmišlja da u redovnim okolnostima Ustavni sud može da, kako kaže, „objavi rat Ustavu Crne Gore“.

Bečić je za 20. januar zakazao vanrednu sednicu parlamenta na čijem dnevnom redu će biti ponovno glasanje o setu zakona među kojima je izmenjeni Zakon o slobodi veroispovesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar