Bezobrazna provokacija bez presedana: London nema odgovor ni na jedno pitanje Moskve

Povodom godišnjice trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, ruska Ambasada u Velikoj Britaniji objavila je izveštaj u kojem su navedena sva pitanja koja je ruska strana uputila Londonu, na koja ni dan-danas nije dat nijedan odgovor, kako bi se rasvetlio slučaj u britanskom gradu Solsberiju.
Pre svega se skreće pažnja na nekonzistentnost policijskih izveštaja i na pogrešno tumačenje britanskih medija celokupnog događaja u Solsberiju. Zatim, ukazuje se na činjenicu da je Rusija sve svoje zalihe agensa „novičok“, koji je navodno korišćen prilikom trovanja, još 2017. godine uništila i to pod budnim okom Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

Pored toga, ruska Ambasada navodi da još nije utvrđeno ni na koji način su Skripaljevi otrovani — da li je agens nanesen direktno na njih, ili je stavljen na bravu od automobila, ili pak na kvaku od stana u kojem su živeli. Dovodi se u pitanje i odluka britanskih vlasti da se kremiraju sve životinje koje su se nalazile u kući Skripaljevih — jedna crna persijska mačka i dva morska praseta, budući da su upravo te životinje mogle poslužiti kao dokazni materijal.

Jelena Ananijeva, šefica Centra britanskih studija u okviru Ruske akademije nauka, kaže da postoji velika sličnost ovog slučaja sa incidentom koji se dogodio još dvadesetih godina prošlog veka, poznatijeg kao „pismo Zinovjeva“.

Naime, reč je o provokaciji koju su smislili Britanci, zbog čega su prekinuti diplomatski odnosi između Londona i Moskve, a britanska Vlada je pala. Međutim, danas, 90 godina kasnije, Britanci su objavili arhivske dokumente, odakle se vidi da se radilo o isfabrikovanom slučaju, da su sve oni sami smislili.

„Radilo se o tome da je navodno Kominterna tražila od Komunističke partije Britanije da sprovodi propagandnu delatnost u britanskoj vojsci sa ciljem smene režima. Štampa je bila puna lažnih izveštaja, zbog čega su i bili prekinuti britansko-sovjetski diplomatski odnosi, a zapravo je ceo taj slučaj zakuvan u Britaniji i učestvovao je, između ostalog, i čuveni špijun Sidni Rajli“, objašnjava.

„Ispostavilo se da Sovjetski Savez uopšte i nije bio umešan u taj skandal, ali se to saznalo tek skoro vek kasnije“, dodaje Ananijeva i napominje da je incident sa trovanjem Skripaljevih imao praktično identičan rezultat kao „pismo Zinovjeva“, budući da su kontakti ruskih i britanskih zvaničnika u poslednjih godinu dana minimalni.

„Lideri ne komuniciraju, ministri inostranih poslova nemaju sastanke. Poseta tadašnjeg šefa diplomatije Borisa Džonsona Moskvi bila je 2017. godine, a od marta 2018. nema nikakvih kontakata na nivou ministara. Ruska Ambasada u Londonu je praktično u stanju izolacije, pre svega tu mislim na odnose sa britanskim Ministarstvom spoljnih poslova“, ukazuje.

Pored toga, kada je ruski ambasador Aleksandar Jakovenko otišao u Forin ofis, rekli su mu da „Skripalje neće videti“, uprkos činjenici da su oni i ruski građani i po Bečkoj konvenciji o diplomatskim i konzularnim odnosima Rusija ima na to pravo.

Međutim, Ananijeva navodi i da se, bez obzira na sve peripetije sa bilateralnim odnosima, ekonomske veze Velike Britanija i Rusije pozitivno razvijaju, pogotovu ako se u obzir uzme činjenica da Britanija zauzima prvo mesto po direktnim stranim investicijama u Rusiju, što je delimično posledica repatrijacije ruskog kapitala.

Inače, po ovom pitanju oglasila se i portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je rekla da je reč o „tragikomičnoj godišnjici“, jer se još ništa ne zna o incidentu, a niko još nije ni video Sergeja Skripalja. Navela je i da je apsurdno to što ne postoji hronologija događaja u Solsberiju, odnosno da ne postoji izveštaj o tome gde se ko nalazio u trenutku kad se incident odvijao, kao i ko su bili svedoci.

„Da su Britanci imali bilo kakve dokaze ili neka svedočenja, verujte mi, ceo svet bi to istog trenutka saznao. Međutim, ništa od toga ne postoji. U pitanju je bezobrazna i najgrublja moguća provokacija bez presedana“, zaključila je Zaharova.

Podsetimo, Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta 2018. godine u Solsberiju. Oni su u kritičnom stanju pronađeni na klupi ispred tržnog centra. Sergej je dugo bio u komi, dok se Julija mnogo brže oporavila. Međutim, sredinom februara ove godine mediji su saopštili da se njegovo stanje pogoršalo. Pored Skripaljevih, u incidentu je stradala i jedna Britanka Don Sterdžes, koja je pronašla bočicu koju su navodno bacili agenti GRU Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, za koje britanske vlasti tvrde da su odgovorni za incident.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

provokacija
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Balkan

    Ovde ocigledno nema adminstratora inace bi ovog doticnog gospodina odavno izbrisali. Elem vi ste vec dosadni sa svojim stavovima jer vi ste od onih ljudi koji su antiprotivni svemu i svacemu pa i samome sebi. Budite se ujutru ljuti na sebe a kada se razbudite kriv vam je ceo svet. Da se razuemo nisam ni Rusofil ni Amerofil ali nikada nisam voleo iskljucivost u zivotu, jer je to znacilo samo jedno a to je da nisam dovljno nacitan i da ne vidim i ne cujem nista vise od svoga misljenja. Ziveli

  • Anonimni

    Da li u London ide bas „svaka bagra koja tamo i pripada …?

  • milan

    Zapadno Evropska stoka lazljiva. Sve sto su radili kroz istoriju je samo laza,prevara kradja… Sve im se to sada vraca uz kamatu…izbeglice koje ce uskoro okupirati tu smrdljivu zapadnu Evropu.Fasisti ostaju fasisti.