Biće kao u paklu:“Očekujte temperature od preko 50 stepeni“

Evropa treba da se pripremi za sve toplija leta u kojima će temperature prelaziti i 50 stepeni Celzijusa, navodi Britanski meteorološki zavod.

U sredu je živa u termometru dostigla 48,8 stepeni Celzijusa u Sirakuzi na Siciliji, čime je, ukoliko taj podatak potvrdi Svetska meteorološka organizacija, prethodni evropski temperaturni rekord od 48 stepeni u Atini 1977. godine premašen.

Stručnjaci Britanskog meteorološkog zavoda ističu da zbog klimatskih promena Evropa može u budućnosti da očekuje još više temperature.

„Klimatske promene stvaraju intenzivnije toplotne vremenske ekstreme i sve su veće šanse da se rekordne temperature ponove i premaše“, naveo je profesor Piter Skot, jedan od čelnih ljudi „Met ofisa“.

Tako je u junu 2019. godine francuski temperaturni rekord prvi put premašio 45 stepeni.

„Naše analize su pokazale da su takvi slučajevi pet puta verovatniji da se ponove zbog klimatskih promena“, istakao je Skot.

U blogu na sajtu „Met ofisa“ navodi se da je prosečna temperatura porasla za 1,1 stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo, a još više u nekim regionima, poput Severne Afrike.

„Šanse da svakog leta sada iskusimo ekstremne temperature sada su prilično velike. Ne možemo da predvidimo kada će se to tačno desiti, ali Evropa treba da se pripremi za mogućnost postavljanja novih rekorda sa temperaturama preko 50 stepeni, najverovatnije u delovima Mediterana koji su pod najjačim uticajem vrućeg vazduha iz Severne Afrike“, upozorava britanski meteorolog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ekstremne temperaturevisoke temperature
Komentari (0)
Dodaj komentar