BIH: Migranti se smestili u hale Agrokomerca

VELIKA KLADUŠA – Značajan broj migranata koji borave na području Velike Kladuše pronašao je smeštaj u napuštenim objektima, kao što su brojne devastirane hale preduzeća „Agrokomerc“, kojih ima mnogo na tom prostoru.

Na samom ulazu u ovaj grad, u jednom takvom napuštenom objektu koji je nekad služio kao baza SFOR-a, sada boravi oko stotinu migranata u vrlo teškim uslovima, prenosi banjalučki portal Nezavisne.

Prema rečima Amira Medića, predstavnika mobilnog tima Crvenog krsta Unsko-sanskog kantona, njihovi volonteri već puna dva meseca vode brigu o migrantima koji su smešteni na ovom mestu i obezbeđuju im hranu i ostale potrepštine.

„Njihov broj varira jer jedni odlaze, a drugi dolaze. Mnogi pokušavaju da pređu granicu s Hrvatskom, neki uspeju, a neki se ponovo vraćaju i čekaju novu priliku. Redovno ih snabdevamo hranom, vodom, garderobom, ćebadima i pružamo im prvu pomoć ukoliko im je neophodna“, rekao je Medić.

On dodaje da na širem području Velike Kladuše postoji još nekoliko napuštenih objekata u kojima je koncentrisan veći broj migranata.

Meštani Velike Kladuše kažu i da migranti često provaljuju u kuće ili vikendice u kojima niko ne boravi i tamo nalaze privremeni smeštaj.

„Veliki je broj kuća koje su napuštene i vlasnici ne žive u njima. Migranti provaljuju u takve objekte, lože vatru i čine štetu. Samo u poslednjih mesec dana imali smo tri slučaja paljevine, a dve kuće su u potpunosti uništene, dok smo jednu nekako uspeli da spasimo“, rekao je jedan od meštana Fikret Dukić.

Inače, na području Velike Kladuše boravi veliki broj migranata koji nemaju osiguran smeštaj s obzirom na to da se u prihvatnom centru „Miral“ nalazi oko 700 osoba, čime su kapaciteti tog centra popunjeni.

Pretpostavlja se da na području Velike Kladuše trenutno boravi više od 1.500 migranata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar