BIH: Odbijen zahtev za smenu Podžića

SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamentrane skupštine BiH nije smenio Sifeta Podžića, ministra odbrane u Savetu ministara koji je jednostranom odlukom, kšeći Zakon o odbrani BiH, odložio zajedničku vojnu vežbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači koja je trebalo da bude održana od 9. do 16. oktobra.

Odluku za smenu Podžića podržalo je sedam poslanika, 20 ih je bilo protiv, dok poslanici HDZ BiH nisu glasali, prenosi RTRS.

Poslanici iz Kluba SNSD i Srpskog kluba glasali su za smenu Podžića, dok poslanici Kluba SDS, PDP i DNS nisu ni došli na sednicu.

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da je ranije, 5. oktobra doneo odluku o smeni ministra odbrane Sifeta Podžića zbog kršenja Zakona o odbrani i naglasio da je u pitanju bila politička odluka, a ne lična.

Tegeltija je pojasnio da je Podžić jednostranom odlukom odložio zajedničku vojnu vežbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra čime je prekšio Zakon o odbrani BiH u delu koji se odnosi na način rada i odlučivanja.

„Odluka je doneta izvan delokruga ovlašćenja ministra odbrane i odraz je nedemokratskog odnosa prema Srbiji“, pojasnio je Tegeltija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar