Bilčik: Nova vlada da reči pretvori u dela

PODGORICA – Šef Delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik pozdravio je proevropsku orijentaciju nove crnogorske vlade, ali je dodao da bi voleli da se „reči pretvore u dela“.

Bilčik je poručio da Crna Gora sada mora da započne stvarnu političku trku ka zatvaranju pregovaračkih poglavlja.

„Crnogorsko rukovodstvo proglasilo je integraciju u Evropski uniju (EU) svojim strateškim prioritetom. Pozdravljamo ovu proevropsku orjentaciju nove vlade, ali bismo želeli da se reči pretvore u dela“, kazao je Bilčik u izjavi za podgorički Dan.

On je poručio da Crna Gora mora izvršiti važne reforme, posebno u oblasti vladavine zakona.

„Crna Gora je predvodnik u pregovorima o pristupanju kada su u pitanju sva otvorena pregovaračka poglavlja, ali sada mora započeti stvarnu političku trku ka zatvaranju poglavlja“, rekao je Bilčik.

Upitan da li smatra da postoje zakonski i politički preduslovi za snažan napredak u borbi protiv kriminala i korupcije, on je podsetio da je borba protiv kriminala i korupcije u samo srcu procesa proširenja.

„To je povezano sa napretkom u oblasti vladavini zakona i ukupnim procesom reformi“, rekao je Bilčik i najavio da će tokom ovog meseca u EP-u biti razmatran nacrt izveštaja o Crnoj Gori koji će sačiniti stalni izvestilac Tonino Picula.

Izrazio je nadu da će taj izveštaj Evropskog parlamenta odgovoriti na to šta mora biti učinjeno pravno i politički za napredak Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar