Bivše sudije UN traže istragu o ubistvima u Iranu iz 1988

ŽENEVA – Grupa bivših sudija i istražitelja Ujedinjenih nacija pozvali su danas visoku komesarku UN za ljudska prava Mišel Bašele da istraži masovna pogubljenja političkih zatvorenika u Iranu iz 1988. godine, uključujući i, kako su naveli, ulogu aktuelnog iranskog predsednika Ebrahima Raisija u to vreme.

Otvoreno pismo koje je danas objavljeno, a u koje je agencija Rojters imala uvid, potpisalo je oko 460 ljudi, uključujući bivšeg predsednika Međunarodnog krivičnog suda (MKS), Sang-Hjun Songa i bivšeg američkog ambasadora Kacelarije za globalno krivično pravosuđe Stiven Rap, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi u izveštaju britanske agencije, kabinet predsednika Raisija nije imao komentar za ove navode.

Iran nikada nije priznao da su se masovna pogubljenja dogodila u vreme vladavine Ajatolaha Homeinija.

„Amnesti internešenel“ navodi u svojim podacima da je broj pogubljenih oko 5.000 ljudi, navodeći u izveštaju iz 2018. godine da bi realan broj mogao da bude veći.

„Počinioci su i dalje nekažnjeni. Među njima su i aktuelni iranski predsednik Ebrahim Raisi“, navodi se u otvorenom pismu.

Upitan o navodima aktivista da je umešn u ta ubistva, Raisi je na konferenciji za novinare u junu 2021. godine rekao:

„Ponosan sam što sam branio ljudska prava na svakoj funkciji koju sam do sada obavljao“.

Navodi se da je pismo britanske grupe „Pravda za žrtve masakra u Iranu 1988. godine“, poslato i Savetu UN za ljudska prava, čijih 47 država članica otvara petonedeljnu sednicu 28. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar