Bivši ambasador:Kim neće da denuklearizuje S.Koreju

SEUL – Bivši ambasador Severne Koreje u Kuvajtu Rju Hjeon-vu smatra da severnokorejski lider Kim Džong Un neće odustati od nuklearnog programa, ali da će pregovarati o smanjenju naoružanja radi ublažavanja međunarodnih sankcija koje najviše utiču na ekonomiju u toj zemlji.

On je u intervjuu za CNN, prvom koji je dao od kada je pobegao u Južnu Koreju pre više od godinu dana, rekao da je severnokorejska nuklearna moć direktno vezana za stabilnost režima, kao i da Kim veruje da je nuklearno oružje ključ njegovog opstanka.

Rju je ocenio i da su prethodne američke administracije sebe saterale u ćorsokak zahtevajući unapred denuklearizaciju u pregovorima sa Pjongjangom.

Bivši diplomata koji je promenio ime u Rju nakon dolaska u Južnu Koreju je samo jedan od nekoliko severnokorejskihb zvaničnika koji su prebegli iz te zemlje prethodnih godina.

On je u septembru 2019. godine pobegao iz Kuvajta, gde je zajedno sa suprugom oko mesec dana planirao bekstvo kako bi obezbedili bolju budućnost za ćerku.

Sada, kaže, strahuje za troje rođaka i 83-godišnju majku, i roditelje od supruge, pošto se režim sveti porodicama dezertera.

Kako je rekao, sankcije protiv Severne Koreje bi trebalo da se nastave, ali da treba imati u vidu ljudska prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar